Katoene stof
Mode

Wat is katoen en wat maakt het zo populair?

Posted On oktober 7, 2019 at 2:03 pm by / No Comments

De katoenplant is een plant die vezel produceert, wat verwerkt wordt in de kleding- en stoffen industrie. Katoen wordt verwerkt in handdoeken, tapijten, kleding, lakens en diverse andere producten. Deze stof is uitermate geschikt voor het vervaardigen van kleding, onder andere doordat het bijzonder licht en comfortabel aanvoelt. Het is een ecologisch verantwoorde plant die al eeuwen verbouwd wordt en daarom altijd populair zal zijn. De plant produceert namelijk geen afval, elk deel van de katoenplant kan worden gebruikt. De lange vezels van de plant zijn uitermate geschikt voor het fabriceren van stoffen(doek), de korte vezels vinden hun weg naar de papierindustrie. En uit de zaden van de plant perst men olie of wordt margarine van geproduceerd. De bladeren en stelen van de plant gebruiken ze weer bij het omploegen van de grond, om deze te veredelen. De restanten van de plant verwerkt men in veevoer. Dit is waarom de stof zo duurzaam is.

Het is een subtropische plant die in veel warme delen van de wereld groeit. Wat begon als een specifieke plant van de tropen, maar tegenwoordig overal verbouwd wordt in warme gebieden die minimaal 200 vorstvrije dagen kennen. China is een van de meest producerende landen met zijn 30% aandeel op de wereldmarkt, daarna komen landen zoals India, Pakistan, VS en Australië. De plant gedijt goed in een warm en zonnig klimaat, op een bodem die goed draineert tijdens neerslag in het groeiseizoen. Tijdens de oogst moet het zonnig en droog zijn, waarbij sommige droge gebieden gebruik maken van irrigatie. De plant bereikt hierbij een hoogte van maximaal 2 meter. De zaden worden geplant ‒ machinaal of met de hand ‒ direct na het ploegen. Bloemknoppen zullen zich gaan vormen in drie weken na het uitkomen van de plant, ze gaan dan rode en witte bloemen dragen die er na een tijdje afvallen. Wanneer de bol openbarst kunnen de vezels geoogst worden. Hiervan zullen de lange vezels speciaal geselecteerd worden om stoffen te produceren, de kleine vezels zijn daar echter niet geschikt voor.

Katoen

Het is een van de meest gebruikte materialen in de stoffen industrie

Wereldwijd is het een belangrijke natuurlijke vezel die voornamelijk verbouwd wordt voor stoffen zoals lakens, kleding, handdoeken en gordijnen. De restproducten gebruikt men in de voedingsmiddelen-, kunststoffen- en papierindustrie. Het is een natuurlijk product, speciaal gekweekt en geproduceerd voor het maken van kleding. Het biedt vele voordelen, zo heeft het ook het vermogen om lichaamsvocht goed te reguleren, te isoleren en het draagt vele malen comfortabeler dan synthetische materialen. Het is hypoallergeen, weerbestendig en duurzaam. De stof is ademend en een goede vochtafdrijver van het lichaam. Handdoeken vervaardigd van dit materiaal hebben een goed absorberend vermogen en sportkleding gemaakt van deze stof zit zeer comfortabel tijdens sportactiviteiten; zweet zal hierbij niet tussen lichaam en kleding ophopen. Dit komt, omdat het de eigenschap heeft om tot één vijfde van zijn gewicht water kan opnemen voordat het vochtig wordt.

Bij warm weer is deze kledingstof nummer een om te dragen. Vooral met die knetter hete zomers die we tegenwoordig kunnen verwachten. Is er niets aangenamer dan het dragen van deze stof, beschermt tegen hitte in de zomer en in de winter werkt de stof als een thermische isolatie doordat de stof luchtig is. De katoenvezels hebben de eigenschap dat de stof niet direct op het lichaam gedragen wordt, hierdoor ontstaat er een isolerende ruimte van lucht, waardoor de kleding ook in de winter comfortabel kan worden gedragen. Ook voor mensen die vooral allergisch zijn voor synthetische materialen is stof vervaardigd van katoenvezels ideaal. Het veroorzaakt zelden allergische reacties en het dragen hiervan wordt zelfs aanbevolen voor mensen met huidallergieën. Het is een hypoallergene kledingstof die niet irriteert en wordt veel verwerkt in medische producten zoals gaas en verband. Ook baby’s en kleine kinderen hebben veel baat bij het dragen van deze stof. Daar baby’s en kleuters nog niet de weerstand hebben opgebouwd als een volwassene, is kleding gemaakt van stoffen waar 100% katoenvezels in zitten perfect voor de nog tere huid.

Fraai katoen

 

Je wilt toch allemaal stoffen van kwaliteit?

Kledingstoffen en materialen vervaardigd van katoenvezel gaan lang mee, omdat het gefabriceerd wordt van één van duurzaamste planten. Het heeft een kwaliteit waardoor de stof niet makkelijk scheurt en is bestand tegen de sterkste waskracht van de wasmachine of ontelbare keren met de hand wassen. Wat de stof zo ideaal maakt, is dat het geen inherente geur heeft, dit houdt in dat bij korte wasprogramma’s de stof al gereinigd is. Lange wasprogramma’s zijn niet nodig dat zou alleen maar verspilling van energie en wasmiddel zijn. De katoenvezels zitten beter in elkaar verweven vergeleken met synthetische vezels, deze laatste breken gemakkelijk af en vervagen sneller van kleur. Het voordeel van stoffen vervaardigt van katoenvezel is dat het stinkende geurtjes van bijvoorbeeld sporten, koken of kampvuur makkelijker afgeeft in de wasmachine dan andere stoffen. Daarmee kunnen we met een gerust hart zeggen dat je met stoffen vervaardigd van katoenvezel van www.destoffenkraam.nl een duurzaam producten in huis haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *